Eliza's blog
Bezienswaardigheden op karpathos

10 reistips om te bezoeken op Karpathos

Lokale tradities, heerlijke gerechten en totale rust, dat is Karpathos. Het is een van de Griekse eilanden waar ik graag naar toe ga als ik even wil ontsnappen van alle drukte. Omdat ze hier het massatoerisme nog niet kennen, zijn de locals altijd in voor een gezellig praatje. Zo ontmoette ik, tijdens een zwoele zomeravond, Giorgos. Hij woont hier al zijn hele leven en heeft alle pareltjes van het eiland gezien. De hele avond hing ik aan zijn lippen toen hij me vertelde over de historie van Karpathos.

Ik merkte dat hij dit stukje van Griekenland op zijn duimpje kende. Vol enthousiasme schreef ik alle bezienswaardigheden op Karpathos die hij noemde op in mijn notitieboekje. Toen hij me vroeg of ik het leuk vond dat hij mee ging zei ik dan ook volmondig ja. En dit lijstje van de mooiste plekken op Karpathos, deel ik maar al te graag met jou!

1. Wandel door Pigadia

Even de benen strekken kun je perfect in Pigadia. Zo noemen de locals de stad die bij de toeristen bekend staat als Karpathos-stad. En een bezoekje aan de hoofdstad van het eiland moet zeker op jouw lijstje van bezienswaardigheden in Karpathos staan. Ik vind het heerlijk om hier neer te strijken op een van de terrasjes. Het allerliefste zit ik aan de haven. Hier kan ik de vissers en hun bootjes bewonderen. Wanneer je zin hebt in een echte hike, kun je naar de vallei achter de stad gaan. Hier zijn veel wandelroutes uitgestippeld, waardoor je langs grotten en oeroude kerkjes kan wandelen.

Wandelen door Pigadia

2. Maak een tocht door de bergen van Vroukounda

Wil je nog een bezige activiteit? Ga dan naar het verlaten dorpje Avlona in het noorden van Karpathos. Je kunt hier een stevige wandeling maken door de bergen van Vroukanda. Tijdens deze tocht, waar je wel een dag zoet mee kan zijn, zul je bijna niemand zien. Je doet een stapje terug in de tijd en kan er zelfs resten vinden van de vestigingsmuren en de uitgehouwen grafkamers in de rotsen. De de ultieme tip: trek goede bergschoenen aan!

Bergen vroukounda Griekenland

3. Bezoek het bijzondere Olympos

Om hoog in de bergen te blijven, is het pittoreske stadje Olympos een must see. De ligging op de berg heeft ervoor gezorgd dat de mensen hier leven in totale afzondering van het moderne leven. De bewoners spreken er nog in het Byzantijns en in een Dorisch dialect. Ook zul je ze zien in traditionele klederdracht. Olympos is zo bijzonder, dat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Je kunt er dan ook alleen komen via één weg dwars door de bergen. Maar geloof me, deze bezienswaardigheid op Karpathos zal je zeker bijblijven.  

karpathos olympos eliza was here België

4. Kom tot rust op de mooiste stranden

Alle stranden op Karpathos zijn prachtig. Bij ieder tripje dat ik maak, probeer ik dan ook wel een strand te bezoeken en met mijn voeten in het helderblauwe water te staan. Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan Apella Beach. Dit strand is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van de Middellandse zee. Maar wil je echt even alleen op de wereld zijn? Ga dan helemaal naar het zuiden waar je de afgelegen zandstranden Afiartis en Diakofit kunt vinden. Hier kun je genieten van de stilte. Voor mijn actieve vrienden raad ik de plekken Elaaris Bay en Makrygialos Bay aan, waar je door de harde wind er goed kunt surfen.

stranden Grieks eiland Karpathos

5. Bekijk de Griekse architectuur in Arkassa

Het gemoedelijke dorpje Arkassa heeft haar naam te danken aan de antieke stad Arkesia, dat hier vroeger gevestigd was. De rijke geschiedenis zie je dan ook meteen bij de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e en 6e eeuw. Om de overblijfselen hiervan te bewonderen, kun je naar de rotsheuvel Palaiokastro gaan. Geheel omringd door azuurblauw water heb ik daar mijn ogen uitgekeken.

Griekse architectuur Arkassa Eliza was here België

6. Dwaal door de straatjes van Menetes

Tijdens een ritje vol met bochten, spotte ik vanaf een afstand de witte huisjes al. In het zuidwesten van Karpathos ligt het middeleeuwse Menetes. Een wandeling maken door de straatjes is al een beleving op zich. De architectuur is een mix van traditionele woningen en neoklassieke gebouwen. Breng ook een bezoekje aan het Maria icoon van de Kimissi tis Theotokou Kerk. Het schijnt dat deze wonderen verricht.

Griekenland Karpathos Menetes

7. Bezoek een museum in het bergdorpje Othos

Een museum dat zeker een bezoekje waard is, is het Volkenkundig museum van Karpathos. Deze bezienswaardigheid vind je in het bergdorpje Othos, twee kilometer ten noordwesten van Pigadia. Je bent er bijna letterlijk “met je hoofd in de wolken” door de ligging op een hoogte van 510 meter. Schitterend om foto’s te maken als er geen wolkje aan de lucht is.

Karpathos Othos Eliza was here

8. Proef de verste vis in Finiki

Van hoog in de bergen naar diep in de zee. In het vissersdorpje Finiki kun je in de haven terecht voor een heerlijke maaltijd met de beste vis. Loop ook zeker naar het strand en langs de gezellige winkeltjes, leuke barretjes en lekkere restaurants. En dat allemaal terwijl er gedurende het hele jaar maar 80 mensen in dit dorpje wonen.

vissersdorpje Finiki Karpathos Griekenland

9. Bewonder de zonsondergang vanaf Mesochori

Naast een dag vol met bezienswaardigheden op Karpathos, kom ik graag naar Mesochori om aan het einde van de dag te genieten van een adembenemende zonsondergang. Het dorpje ligt namelijk iets hoger, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de zee. Ook raad ik het aan om ergens in het dorp een glaasje wijn te drinken. Mesochori wordt namelijk omringd met wijngaarden en deze wijn staat ook bekend om zijn goede kwaliteit. Proost!

Bezienswaardigheden op Karpathos Mesochori

10. Maak kennis met de specialiteiten van Karpathos

Tot slot moet je natuurlijk iets uit de lokale keuken proeven. Genietend van een glaasje wijn, vraag ik vaak naar “Makarounes”, een smaakvolle pasta met gefrituurde uien en mizithra kaas. Ook de lokale vis van Karpathos moet je geprobeerd hebben. Probeer eens Skaros, een vis die je vaak vindt in de Griekse keuken.

Karpathos lokale keuken Eliza was here België

Heb jij zin in een vakantie naar Karpathos?

Ik hoop dat ik je met deze Karpathos ervaringen net zo enthousiast heb gemaakt, als Giorgos dat bij mij heeft gedaan. Lijkt het jou heerlijk om op vakantie te gaan naar dit Griekse eiland? Bekijk dan al mijn ontdekkingen op Karpathos. Heb jij nog tips voor bezienswaardigheden op Karpathos? Laat het me dan weten in de reacties!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter