Toen ik een paar jaar geleden tijdens de feestdagen in Portugal was, kwam ik erachter dat ze daar hele andere tradities hebben met kerst. Zo is kerstavond de belangrijkste feestavond en wordt tweede kerstdag in Portugal niet gevierd. Maar wat me het meeste is bijgebleven, is Bolo Rei. Deze fruitcake, gevuld met noten, rozijnen en vruchtjes, wordt in Portugal vaak rond tussen kerst en 6 januari gegeten. De cake is niet alleen lekker maar bevat ook nog eens een speciale verrassing. Nieuwsgierig geworden? In deze blogpost vertel ik er meer over!

Toen Bolo Rei tijdens de feestdagen op tafel verscheen, kon ik niet wachten om een stukje te proeven. Voordat ze de cake aansneed vertelde mijn vriendin Felipa dat Bolo Rei koningstaart betekent.  “Er zit een boon verstopt in het deeg. Als je deze boon in jouw stuk vindt, ben jij de koning en moet je volgend jaar de Bolo Rei verzorgen!” Hoewel ik niet degene was die de boon in mijn stuk taart vond, besloot ik toch het recept te vragen zodat ik deze cake zelf een keer kon maken. Je weet immers maar nooit!

Ingrediënten

150 gram gekonfijte vruchten
60 gram rozijnen
30 gram walnoten
30 gram hazelnoten
30 gram amandelen
60 ml port
750 gram bloem
100 gram suiker
30 gram gedroogde gist
glas lauwwarm water
150 gram boter
geraspte citroenschil van 1 citroen
4 eieren
1 losgeklopt ei
1 theelepel zout
1 droge boon

Bereidingswijze

Hak de gekonfijte  vruchten, rozijnen en noten fijn. Meng het samen met de port goed door elkaar en laat het even intrekken. Meng in een andere schaal de gist, 1 eetlepel suiker, het warme water en 100 gram bloem. Laat het enkele minuten staan als het goed door elkaar is gemengd.

Klop de boter op en voeg hier de suiker, citroenschil en de eieren aan toe. Hierna kun je het gistmengsel toevoegen. Voeg hierna de bloem geleidelijk aan het mengsel toe, samen met de in port gedrenkte rozijnen en noten. Kneed nu alles door elkaar tot er een elastisch deeg ontstaat. Dek hierna het deeg af in een kom en laat het ongeveer 3 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verstop de boon in het deeg en doe het deeg daarna in de ingevette bakvorm (ik heb een tulband gebruikt). Bestrijk de bovenkant van het deeg met 1 losgeklopt ei en garneer nog met wat gedroogde vruchtjes. Bak de Bolo Rei nu ongeveer 30-50 minuten af tot hij goudbruin is.

Laat je het weten als je het recept hebt gemaakt en of je de boon in jouw stuk hebt gevonden?

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Toen ik een paar jaar geleden tijdens de feestdagen in Portugal was, kwam ik erachter dat ze daar hele andere tradities hebben met kerst. Zo is kerstavond de belangrijkste feestavond en wordt tweede kerstdag in Portugal niet gevierd. Maar wat me het meeste is bijgebleven, is Bolo Rei. Deze fruitcake, gevuld met noten, rozijnen en vruchtjes, wordt in Portugal vaak rond tussen kerst en 6 januari gegeten. De cake is niet alleen lekker maar bevat ook nog eens een speciale verrassing. Nieuwsgierig geworden? In deze blogpost vertel ik er meer over!

Toen Bolo Rei tijdens de feestdagen op tafel verscheen, kon ik niet wachten om een stukje te proeven. Voordat ze de cake aansneed vertelde mijn vriendin Felipa dat Bolo Rei koningstaart betekent.  “Er zit een boon verstopt in het deeg. Als je deze boon in jouw stuk vindt, ben jij de koning en moet je volgend jaar de Bolo Rei verzorgen!” Hoewel ik niet degene was die de boon in mijn stuk taart vond, besloot ik toch het recept te vragen zodat ik deze cake zelf een keer kon maken. Je weet immers maar nooit!

Ingrediënten

150 gram gekonfijte vruchten
60 gram rozijnen
30 gram walnoten
30 gram hazelnoten
30 gram amandelen
60 ml port
750 gram bloem
100 gram suiker
30 gram gedroogde gist
glas lauwwarm water
150 gram boter
geraspte citroenschil van 1 citroen
4 eieren
1 losgeklopt ei
1 theelepel zout
1 droge boon

Bereidingswijze

Hak de gekonfijte  vruchten, rozijnen en noten fijn. Meng het samen met de port goed door elkaar en laat het even intrekken. Meng in een andere schaal de gist, 1 eetlepel suiker, het warme water en 100 gram bloem. Laat het enkele minuten staan als het goed door elkaar is gemengd.

Klop de boter op en voeg hier de suiker, citroenschil en de eieren aan toe. Hierna kun je het gistmengsel toevoegen. Voeg hierna de bloem geleidelijk aan het mengsel toe, samen met de in port gedrenkte rozijnen en noten. Kneed nu alles door elkaar tot er een elastisch deeg ontstaat. Dek hierna het deeg af in een kom en laat het ongeveer 3 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verstop de boon in het deeg en doe het deeg daarna in de ingevette bakvorm (ik heb een tulband gebruikt). Bestrijk de bovenkant van het deeg met 1 losgeklopt ei en garneer nog met wat gedroogde vruchtjes. Bak de Bolo Rei nu ongeveer 30-50 minuten af tot hij goudbruin is.

Laat je het weten als je het recept hebt gemaakt en of je de boon in jouw stuk hebt gevonden?

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.