Niks vind ik zo gezellig als een tafel vol met schaaltjes en borden met allerlei verschillende gerechtjes. Daarom kan ik ook zo genieten van Griekse mezedes. Deze kleine gerechtjes lijken een beetje op de Spaanse tapas en zijn mijn favoriete manier om de keuken van Griekenland te ontdekken. Er zijn veel verschillende mezedes en in elke streek van Griekenland heb ik al veel variaties mogen proeven. Mijn favorieten en de recepten om ze zelf te maken deel ik graag met je!

Filodeeghapjes

Hapjes van filodeeg doen het wat mij betreft altijd goed. Met dit simpele gerecht maak ik altijd al mijn vrienden blij!

Ingrediënten
-1 pakje filodeeg
-300 gram verkruimelde feta
-1 eetlepel fijngehakte verse munt
-1 eetlepel verse, fijngesneden koriander
-2 eetlepels crème fraîche

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een kom. Snijd een vel filodeeg in 3 gelijke rechthoeken. Pak een rechthoek en leg een beetje van het mengsel in de hoek zodat je een driehoek kunt maken. Klap nu het driehoekje telkens om, zodat het deeg om het driehoekje wordt gevouwen. Bak daarna de driehoekjes 5 minuten in hete olie in een koekenpan. Laat ze daarna op een keukenpapiertje uitlekken en serveer ze warm.

Garides Saganaki

Garides Saganaki is een traditioneel ovengerecht met garnalen, feta en tomaat. In bijna elk Grieks restaurant heeft het gerecht een plekje op de menukaart. Hoewel de garnalen in Griekenland het lekkerste smaken, ben ik er achter gekomen dat ik ze thuis prima na kan maken. En het recept is nog best simpel ook!

Ingrediënten
-500g ongekookte garnalen
-1 fijngehakte ui
-3 eetlepels olijfolie
-200 gram feta in blokjes gesneden
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-400 gram tomatenblokjes, uitgelekt
-250 ml witte wijn
-2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze
Kook de garnalen in een pan, giet ze daarna af en bewaar het kookvocht. Fruit de ui in een pan met olijfolie en voeg daarna de tomaten, wijn, knoflook en het vocht van de uitgelekte garnalen toe. Laat de saus gedurende 30 minuten langzaam dikker worden in de pan. Haal de pootjes van de garnalen en maak ze schoon, maar laat de kop en de staart zitten voor extra smaak. Voeg ze toe aan de saus waarna je de saus 5 minuten laat koken. Haal de pan van het vuur en voeg de feta toe. Als de kaas smelt in de saus voeg je de peterselie toe en is het gerecht klaar om op te dienen!
Tip: je kunt de garnalen ook een nacht laten weken in Ouzo om je gerecht een extra Grieks tintje te geven.

Melitzanosalata

Naast tzatziki vind ik melitzanosalata ook heerlijk als bijgerecht of als dip bij brood of groenten. Deze Griekse auberginesalade smaakt lekker fris en kan het beste geserveerd worden met pitabrood.

Ingrediënten
-500 gr aubergines
-1 ui
-1 groene paprika
-200 gram mayonaise
-halve citroen

Bereidingswijze
Snijd de aubergines doormidden en leg ze met de platte kant op een ovenschaal. Rooster ze in de oven op 150 graden tot ze zacht zijn (ongeveer 50 minuten tot een uur). Verwijder daarna de schil en pureer het vluchtvlees. Snijd de paprika en ui fijn en doe deze samen met de gepureerde aubergine en mayonaise in een kom. Voeg daarna het sap van een halve citroen toe. Roer het geheel goed door en serveer de melitzanosalata koud.

Kun jij ook zo genieten van de mezedes in Griekenland? Laat me jouw favorieten weten! Ik vind het altijd leuk om nieuwe gerechten te ontdekken (en te maken!).

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Niks vind ik zo gezellig als een tafel vol met schaaltjes en borden met allerlei verschillende gerechtjes. Daarom kan ik ook zo genieten van Griekse mezedes. Deze kleine gerechtjes lijken een beetje op de Spaanse tapas en zijn mijn favoriete manier om de keuken van Griekenland te ontdekken. Er zijn veel verschillende mezedes en in elke streek van Griekenland heb ik al veel variaties mogen proeven. Mijn favorieten en de recepten om ze zelf te maken deel ik graag met je!

Filodeeghapjes

Hapjes van filodeeg doen het wat mij betreft altijd goed. Met dit simpele gerecht maak ik altijd al mijn vrienden blij!

Ingrediënten
-1 pakje filodeeg
-300 gram verkruimelde feta
-1 eetlepel fijngehakte verse munt
-1 eetlepel verse, fijngesneden koriander
-2 eetlepels crème fraîche

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een kom. Snijd een vel filodeeg in 3 gelijke rechthoeken. Pak een rechthoek en leg een beetje van het mengsel in de hoek zodat je een driehoek kunt maken. Klap nu het driehoekje telkens om, zodat het deeg om het driehoekje wordt gevouwen. Bak daarna de driehoekjes 5 minuten in hete olie in een koekenpan. Laat ze daarna op een keukenpapiertje uitlekken en serveer ze warm.

Garides Saganaki

Garides Saganaki is een traditioneel ovengerecht met garnalen, feta en tomaat. In bijna elk Grieks restaurant heeft het gerecht een plekje op de menukaart. Hoewel de garnalen in Griekenland het lekkerste smaken, ben ik er achter gekomen dat ik ze thuis prima na kan maken. En het recept is nog best simpel ook!

Ingrediënten
-500g ongekookte garnalen
-1 fijngehakte ui
-3 eetlepels olijfolie
-200 gram feta in blokjes gesneden
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-400 gram tomatenblokjes, uitgelekt
-250 ml witte wijn
-2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze
Kook de garnalen in een pan, giet ze daarna af en bewaar het kookvocht. Fruit de ui in een pan met olijfolie en voeg daarna de tomaten, wijn, knoflook en het vocht van de uitgelekte garnalen toe. Laat de saus gedurende 30 minuten langzaam dikker worden in de pan. Haal de pootjes van de garnalen en maak ze schoon, maar laat de kop en de staart zitten voor extra smaak. Voeg ze toe aan de saus waarna je de saus 5 minuten laat koken. Haal de pan van het vuur en voeg de feta toe. Als de kaas smelt in de saus voeg je de peterselie toe en is het gerecht klaar om op te dienen!
Tip: je kunt de garnalen ook een nacht laten weken in Ouzo om je gerecht een extra Grieks tintje te geven.

Melitzanosalata

Naast tzatziki vind ik melitzanosalata ook heerlijk als bijgerecht of als dip bij brood of groenten. Deze Griekse auberginesalade smaakt lekker fris en kan het beste geserveerd worden met pitabrood.

Ingrediënten
-500 gr aubergines
-1 ui
-1 groene paprika
-200 gram mayonaise
-halve citroen

Bereidingswijze
Snijd de aubergines doormidden en leg ze met de platte kant op een ovenschaal. Rooster ze in de oven op 150 graden tot ze zacht zijn (ongeveer 50 minuten tot een uur). Verwijder daarna de schil en pureer het vluchtvlees. Snijd de paprika en ui fijn en doe deze samen met de gepureerde aubergine en mayonaise in een kom. Voeg daarna het sap van een halve citroen toe. Roer het geheel goed door en serveer de melitzanosalata koud.

Kun jij ook zo genieten van de mezedes in Griekenland? Laat me jouw favorieten weten! Ik vind het altijd leuk om nieuwe gerechten te ontdekken (en te maken!).

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.