Eliza's blog
Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

Op Lesbos verveel ik mij nooit. Het grote Griekse eiland heeft zo veel te bieden, dat ik er nooit genoeg van krijg. Elke keer als ik het eiland bezoek, ontdek ik weer iets nieuws. Er zijn een aantal uitstapjes op Lesbos waar ik graag vrienden mee naartoe neem om ze de echte Griekse authenticiteit te laten ervaren. Deze uitstapjes deel ik natuurlijk ook met jullie!

1. Relaxen in de warmwaterbronnen

Als ik zin heb om een dagje te ontspannen, dan ga ik graag naar één van de warmwaterbronnen van het eiland. Lesbos is ooit ontstaan uit twee vulkanen. Deze zijn niet meer actief, maar zorgen er wel voor dat het eiland een aantal warmwaterbronnen heeft. De bronnen schijnen een geneeskrachtige werking te hebben op verschillende kwalen. In Eftalou, Polichnitos en Gera vind je een aantal van deze unieke bronnen, welke vaak ook een badhuis hebben voor een ontspannende behandeling.

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

2. Lokale wijn proeven in Chidira

Eén van mijn favoriete manieren om een plaatsje te leren kennen, is door middel van lokale wijnen. Op Lesbos groeit de zeldzame blauwe Chidiriotiko druif. Al eeuwenlang is dit één van de belangrijkste wijndruiven van Griekenland. Na een druifluis epidemie was de druif ver uitgestorven, maar inmiddels is er weer zo’n 60 hectare land beplant met struiken van deze druivensoort. Het grootste deel van deze druivenplanten staat in het dorpje Chidira. Daar vind je een leuk wijnhuis, dat zich al sinds 1985 bezighoudt met de productie van wijn. Mythumnaeos produceert rode, witte en oranje wijnen uitsluitend van deze druif. En natuurlijk mag je ook proeven!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

3. De rots van Petra beklimmen

Wanneer ik na een klim van 114 treden dan eindelijk de top van de rots in Petra heb bereikt, voel ik me altijd heel voldaan. De 40 meter hoge rots splits het dorpje in tweeën en geeft een prachtig uitzicht over het eiland, de zee en de gezellige oranje daken van de huizen in Petra. Ik bezoek het kerkje op de top vaak nog even en voordat ik de wandeling naar beneden weer inzet. Wanneer ik na de klim trek heb gekregen, loop ik vaak nog even langs het strand. Ik strijk dan neer bij een van de gezellige tavernes om te genieten van traditionele Griekse specialiteiten.

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

4. Flamingo’s spotten in Kalloni

Voor een hemelse visspecialiteit weet ik waar ik moet zijn. De baai van Kalonni heeft een hoog mineralen gehalte, dat er voor heeft gezorgd dat hier de gezondste sardines rondzwemmen. In het vissersdorpje weten ze precies hoe ze daar mee om moeten gaan. In augustus vieren ze zelf een sardine feest. De sardines trekken niet alleen mensen aan, ook veel vogels maken graag uitstapjes op Lesbos. In het voorjaar en het najaar zijn er veel trekvogels te zien. Het is dan ook niet vreemd om hier een flamingo te spotten!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

5. Ouzo drinken in Plomari

Heerlijke traditionele gerechten en bijzondere drankjes, tijdens uitstapjes op Lesbos vind ik het altijd leuk om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Ik kan Lesbos dan ook niet verlaten zonder Plomari bezocht te hebben en te genieten van een heerlijk glas ouzo. Het Griekse dorpje wordt ook wel de ouzo hoofdstad van Griekenland genoemd. Verschillende producenten maken het traditionele anijsdrankje naar eigen recept. Plomari is een gezellig havendorpje dat zeker de moeite waard is om mee te nemen tijdens uitstapjes op Lesbos. Ik kan het zelf nooit laten om een flesje voor thuis mee te nemen!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

6. Bezoek de eeuwenoude hoofdstad Mytilini

Mytilini is een ware parel. Wanneer ik vanaf het water aan kom varen, geniet ik iedere keer weer van het prachtige uitzicht over de authentieke haven. Mytilini is de hoofdstad en tevens één van de oudste steden van Griekenland. De oude gebouwen en de kleurrijke vissersbootjes in de haven geven een schilderachtig aanzicht. Het is een leuke stad om eens naartoe te gaan als je wat van de rijke geschiedenis van het eiland wilt zien. Zo zijn er een burcht, verschillende musea, een kasteel en een antiek theater. Sla ook zeker de eettentjes in de haven niet over!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

7. Wandelen in het versteende woud van Lesbos

Wanneer ik op vakantie ben, bewonder ik graag de natuur door te gaan wandelen. Op Lesbos heb ik een hele bijzondere wandeling gemaakt door Petrified Forest Park, het grootste versteende woud ter wereld. Miljoenen jaren geleden werd het woud gevormd door vulkanische activiteiten waardoor het nu bestaat uit versteende planten en bomen die de meest bijzondere kleuren hebben gekregen. Het Petrified Forest Park is opgericht in 1985 en sindsdien is het een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, dus ik aanschouw iedere keer iets nieuws. Het park was tijdelijk gesloten, maar gaat deze zomer weer open!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

8. Octopus eten in Skala Sykaminia

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia is één m’n favoriete uitstapjes op Lesbos. De kleurrijke bootjes steken zo leuk af tegen het witte kerkje dat gebouwd is op een rots in de zee. Wat je ook niet zal ontgaan in de haven, zijn de lijnen vol met octopussen. Deze hangen hier om te drogen, zodat ze ’s avonds vers bereid kunnen worden in één van de tavernes. Het is een absolute aanrader om deze lokale specialiteit te proberen!

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

9. Het olijvenmuseum bezoeken

Wie aan Griekenland denkt, denkt aan olijven. Lesbos wordt ook wel het eiland van de olijven genoemd. Olijfolie zorgt voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland. Er is geen enkel eiland dat zo veel olijfbomen heeft als Lesbos. Ik vind het heerlijk om mijn gerechten af te maken met een heerlijke Griekse olijfolie. Om erachter te komen hoe een goede olijfolie tot stand komt, ben ik lang geweest bij het Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia-Paraskevi. Je leert er over de geschiedenis van de olijfolieproductie op Lesbos en achteraf kan je ook wat proeven van de lekkerste olijfolieën.

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

10. Snorkelen in Vatera

Het kilometers lange strand van Vetera is mijn ideale plekje om even te ontspannen. Het strand is heerlijk om over te wandelen of natuurlijk om lekker van de zon te genieten. Daarnaast kan je er fantastisch snorkelen! Het heldere water zorgt ervoor dat er veel moois te zien is onderwater, zoals zee-egels, octopussen en kleurrijke vissen. Na een dagje op het strand zijn er nog eens veel leuke eettentjes om de avond door te brengen.

Mijn 10 favoriete uitstapjes op Lesbos

Dit zijn mijn tien favoriete uitstapjes op Lesbos! Enthousiast geworden over dit mooie eiland van Griekenland? Bekijk dan snel al mijn accommodaties op Lesbos.

Gerelateerde verhalen

Geen reacties

Laat een reactie achter